78154

Včelařská konference

(Internetová stránka otevírající prostor pro komunikaci včelařů)



Jméno: E-mail:
Téma:
Příspěvek:
Jmeno sladkeho produktu vcelHeslo: Opište červené slovo pozpátku do kolonky.

U vašeho příspěvku bude zobrazena IP adresa, ze které příspěvek odesíláte.
Délka příspěvku je omezena na 10000 znaků.

Prosíme účastníky konference, aby při podání nového příspěvku do konference vždy vyplnili kolonku "téma". V případě, že reagujete na některý již uveřejněný příspěvek, tak to důsledně čiňte pomocí funkce "Odpovědět do diskuze na příspěvek číslo...", která je k dispozici vpravo vedle každého zobrazeného příspěvku. Funkce, která je pro každý zobrazený příspěvek k dispozici: "Zobrazit odpovědi na tento příspěvek.", bude správně fungovat jen v případě, že budete dbát výše uvedených pokynů.)


Zběžné zobrazení

Archiv Včelařské konference


--- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu

Vloni jsem se zúčastnil přednášky v Dole na téma výroby medoviny
a př. Kamler zdůrazňoval velký význam teploty - Dolské kvasinky
vyžadují teplotu určitě nad 25 st.C. Tuším, že doporučoval i
využít boxy na ztekucování medu, popř. vyrobit si box z
polystyrenu, dovnitř cca 100W žárovku a malý ventilátorek pro
rozvedení teplého vzduchu od žárovky v boxu.
Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demižony jsem měl
"nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované
polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem,
ale medovina se povedla.

A ještě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvašení - čím
sladší je roztok medoviny, tím pomalejší je kvašení.

Zdravím.

Milan VALENTA


----- PŮVODNÍ ZPRÁVA -----
Od: "Emanuel Vesely" <eman.v/=/email.cz>
Komu: "Včelařský mailing list" <vcely/=/v.or.cz>
Předmět: Re: Kvaení medu
Datum: 9.7.2004 - 6:04:02

> Zajímalo by mě, jestli to byl med z obchodu nebo přímo od
> včelaře. Bylo tam
> asi od počátku více vody, než má být.
>
> Já mám zase opačný problém. Mě nechce kvasit medovina. Kvasinky
z > Dolu, v
> 1.5 l lahvi se krásně rozkvasily, pak jsem to nalil do roztoku
a > nechce to
> kvasit(kvasí to dost pomalu). Teplota je 20 C. Myslím, že je to
> složením
> medu.
> Eman
>

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6519


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

   
Emanuel Vesely --- 9. 7. 2004
Re: Kvaení medu

> rozvedení teplého vzduchu od žárovky v boxu.
> Já sám jsem vyráběl medovinu v zimě, demižony jsem měl
> "nalepené" na ústředním topení a z druhé strany izolované
> polystyrenovou deskou. Nebylo to ideální, rodina trpěla horkem,
> ale medovina se povedla.
>
> A ještě jeden faktor má podle mne vliv na rychlost kvašení - čím
> sladší je roztok medoviny, tím pomalejší je kvašení.

Tak nějak jsem to tušil. Nakopli jste mě a jdu to řešit.
Shrnul bych to: teplota, hustota a složení roztoku (různé antibakteriální látky). Díky
Eman

Odpovědět
do diskuze
na příspěvek
číslo 6521


Zobrazit
odpovědi
na tento
příspěvek


Zobrazit
celé
vlákno

Všechny správně vytvořené příspěvky na toto téma





Klikněte sem pro nápovědu